Cum se obține semnătura electronică

Bine ați venit la ghidul nostru detaliat despre cum să obțineți semnătura electronică. Semnătura electronică este o modalitate modernă și sigură de a vă autentifica și de a semna documente în mediul digital. În acest articol, vă vom ghida prin pașii esențiali pentru obținerea unei semnături electronice, beneficiile sale și cum să o utilizați în diverse contexte.

Ce Este Semnătura Electronică?

Semnătura electronică reprezintă o variantă electronică a semnăturii tradiționale pe hârtie. Ea confirmă identitatea unei persoane și autenticitatea unui document sau a unui mesaj în mediul online. Semnătura electronică este adesea folosită în scopuri legale și comerciale, pentru a înlocui semnăturile pe hârtie și pentru a simplifica procesele de semnare.

Cum să obțineți semnătura electronică

Pentru a obține o semnătură electronică, urmați acești pași:

 1. Identificare: În primul rând, trebuie să vă identificați în fața unei autorități de certificare sau a unui furnizor de servicii de semnătură electronică. Acest proces poate implica furnizarea de documente de identitate și informații personale.
 2. Selectați un furnizor: Alegeți un furnizor de servicii de semnătură electronică de încredere. Asigurați-vă că acesta respectă standardele de securitate și conformitate cu reglementările locale și internaționale.
 3. Creare de cont: După ce v-ați identificat și ați selectat furnizorul, veți trebui să creați un cont pe platforma lor.
 4. Generați semnătura: Furnizorul vă va ghida în procesul de generare a semnăturii electronice. Acesta poate implica crearea unei perechi de chei criptografice sau utilizarea altor metode de autentificare.
 5. Configurați setările: Configurați setările semnăturii electronice în funcție de preferințele dvs. Puteți stabili parole sau alte niveluri de securitate.
 6. Utilizați semnătura: După ce ați obținut semnătura electronică, puteți începe să o utilizați pentru a semna documente electronice, trimiterea de e-mail-uri securizate și multe altele.

Beneficiile semnăturii electronice

Semnătura electronică aduce o serie de beneficii importante:

 • Economie de timp: Procesul de semnare devine mult mai rapid și mai eficient, eliminând necesitatea printării, semnării manual și scanării documentelor.
 • Siguranță: Semnăturile electronice sunt criptate și protejate, asigurând confidențialitatea și autenticitatea informațiilor.
 • Mediu înconjurător: Reducerea utilizării hârtiei contribuie la protejarea mediului înconjurător.
 • Accesibilitate: Documentele pot fi semnate de oriunde și de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet.
 • Conformitate legală: Semnătura electronică este recunoscută legal în multe jurisdicții, facilitând procesele legale și comerciale.

Cum să utilizați semnătura electronică

Semnătura electronică poate fi folosită în diferite contexte, inclusiv:

 • Semnarea contractelor și acordurilor online.
 • Trimiterea documentelor semnate prin e-mail în mod securizat.
 • Depunerea de documente electronice la instituții guvernamentale sau financiare.
 • Participarea la tranzacții comerciale online.
 • Autentificarea pentru servicii online și platforme.

Cât de sigură este semnătura electronică?

Semnătura electronică este foarte sigură, deoarece utilizează criptografie avansată pentru a proteja informațiile. Cu toate acestea, este important să alegeți un furnizor de încredere și să păstrați datele de autentificare în siguranță.

Este semnătura electronică legală?

Da, semnătura electronică este legală în multe țări și este recunoscută în scopuri legale și comerciale. Cu toate acestea, regulile pot varia în funcție de jurisdicție, așa că asigurați-vă că respectați legislația locală.

Există diferite tipuri de semnături electronice?

Da, există mai multe tipuri de semnături electronice, de la cele simple la cele avansate. Acestea includ semnătura electronică simplă, semnătura electronică avansată și semnătura electronică calificată, care este cea mai puternică și mai sigură formă.

Pot folosi semnătura electronică pe dispozitive mobile?

Da, majoritatea furnizorilor de servicii de semnătură electronică oferă aplicații mobile pentru a vă permite să semnați documente de pe dispozitivele dvs. mobile, precum smartphone-urile sau tabletele.

Care este costul obținerii unei semnături electronice?

Costul obținerii unei semnături electronice poate varia în funcție de furnizor și de nivelul de securitate dorit. Unele servicii pot oferi semnături electronice gratuite pentru uz personal, în timp ce opțiunile mai avansate pot implica o taxă lunară sau anuală.

Vezi și:

Photo of author

Emilia

Lasă un comentariu