Ce înseamnă franciza

Franciza este un concept din lumea afacerilor care oferă oportunitatea de a prelua și gestiona o afacere existentă sau de a dezvolta una nouă, folosind un model de afacere și un brand deja stabilit. Această formă de colaborare între un francizor (compania care deține brandul și modelul de afacere) și un francizat (cel care preia franciza) poate fi o modalitate atractivă de a intra în lumea antreprenoriatului.

Franciza permite unui antreprenor, numit francizat, să utilizeze brandul, know-how-ul, și suportul oferit de compania-mamă, numită francizor. În schimb, francizatul plătește o taxă de intrare și uneori o parte din veniturile generate către francizor.

De ce să alegeți o franciză?

Există mai multe motive pentru care oamenii aleg să devină francizați:

 • Brandul consolidat: Când preiați o franciză, beneficiați de un brand deja cunoscut și respectat pe piață. Acest lucru vă poate ajuta să atrageți mai ușor clienți.
 • Asistență și suport: Francizorul vă oferă adesea asistență în dezvoltarea afacerii, instruire și suport continuu.
 • Model de afacere testat: Francizele sunt bazate pe un model de afacere testat și eficient, ceea ce reduce riscul eșecului.
 • Acces la furnizori: Unele francize vă pot oferi avantaje în ceea ce privește accesul la furnizori și costurile reduse ale materialelor sau serviciilor.

Ce implicații financiare are o franciză?

Fiecare franciză are propriile sale condiții financiare, dar există câteva aspecte generale de luat în considerare:

 • Taxa de intrare: Pentru a deveni francizat, veți plăti o taxă inițială, care poate varia considerabil în funcție de brand și industrie.
 • Royalty: De obicei, trebuie să plătiți o parte din veniturile lunare către francizor sub formă de royalty.
 • Investiție inițială: Veți avea nevoie de capital pentru a deschide sau prelua afacerea, inclusiv pentru achiziționarea echipamentelor, stocului și a spațiului de lucru.
 • Costuri continue: Pe lângă royalty, veți plăti și alte costuri continue, cum ar fi costurile de marketing și publicitate.

Care sunt pașii pentru a deveni francizat?

Procesul de a deveni francizat poate varia, dar, în general, urmează acești pași:

 1. Research: Cercetați diverse francize și decideți care se potrivește cel mai bine abilităților și intereselor dumneavoastră.
 2. Contactați francizorul: Luați legătura cu compania-mamă pentru a afla mai multe detalii despre franciză și pentru a obține documentația necesară.
 3. Analizați documentația: Studiați cu atenție acordul de franciză, inclusiv termenii financiari și obligațiile reciproc asumate.
 4. Obțineți finanțarea: Asigurați-vă că aveți resursele financiare necesare pentru a începe afacerea.
 5. Semnați acordul: Dacă sunteți de acord cu toate condițiile, semnați acordul de franciză și pregătiți-vă să vă dezvoltați afacerea.

Faq

Întrebare 1: Care este diferența între un francizor și un francizat?

Răspuns: Un francizor este compania-mamă care deține brandul și modelul de afacere și îl oferă spre utilizare unor antreprenori independenți numiți francizați. Francizatul este persoana sau afacerea care preia și gestionează franciza.

Întrebare 2: Care sunt avantajele unei francize?

Răspuns: Avantajele unei francize includ accesul la un brand consolidat, asistență și suport din partea francizorului, un model de afacere testat și acces la furnizori avantajați.

Întrebare 3: Ce costuri implică o franciză?

Răspuns: Costurile unei francize includ taxa de intrare, royalty lunar, investiția inițială pentru deschiderea afacerii și costurile continue pentru marketing și publicitate.

În concluzie, franciza poate fi o modalitate atractivă de a intra în lumea antreprenoriatului, oferind acces la un brand puternic și suport din partea unei companii-mamă. Cu toate acestea, este important să efectuați o cercetare temeinică și să analizați cu atenție condițiile financiare înainte de a lua decizia de a deveni francizat.

Vezi și:

Photo of author

Lavinia

Lasă un comentariu